Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $post_id in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-value.php on line 270 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $value in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-value.php on line 398 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $post_id in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-value.php on line 483 Deprecated: Required parameter $value follows optional parameter $name in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/class-acf-data.php on line 112 Deprecated: Required parameter $data follows optional parameter $key in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/cache.php on line 399 Deprecated: Required parameter $value follows optional parameter $key in /customers/2/8/c/gerdrenders.be/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/ajax/class-acf-ajax.php on line 99 E.F.T. Emotional Freedom Techniques - Gerd Renders
Gerd Renders
E.F.T. & Hart-coherentie Practitioner

E.F.T.

Wat is E.F.T.

(Emotional freedom techniques of  E.V.T. – emotionele vrijheidstechniek) E.F.T. is een psycho-energetische behandeling, een gepreksbegeleiding met toevoeging van tappen of tikken op de meridiaanbanen. E.F.T. maakt gebruik van meridianen of energiebanen als koppeling tussen lichaam en geest. Wanneer deze energiestroom verstoord is kan deze negatieve gevoelens teweeg brengen en is er een disharmonie voor ons functioneren en wel voelen. Deze methode die ook wel klop-accupressuur wordt genoemd ,is een verrassend eenvoudig aan te leren techniek met opmerkelijke resultaten.

Wilt u uw leven bevrijden van stress-angst zorgen en pijn? Probeer het met deze techniek met als enig instrument uw handen. Ben je het niet waard? Een reden temeer om aan de slag te gaan! Gun jezelf de kans met E.F.T. Je rugzakje (vol ballast) allemaal opgeslagen negatieve ervaringen en herinneringen voorgoed op te ruimen en te leven met een “bevrijdend gevoel”. Bij E.F.T. gaat het vooral om het “gevoel” E.F.T. helpt blokkades effectief en snel verdwijnen.

Hoe starten we met de E.F.T techniek.

Het gevoel en het probleem. Zoals eerder vernoemd gaat het bij E.F.T. vooral om het gevoel. Gaat het om een psychische of lichamelijke klacht? Beide geven negatieve gevoelens. Het gevoel dat uw probleem in u oproept wanneer u eraan denkt ,is een zeer belangrijke aspect. Beschrijf dan uw probleem b.v. pijn-angst zo precies mogelijk. We starten met het acceptatiepunt, dit bevindt zich op de zijkant van de hand wanneer we een vuist maken. Het KC-punt staat voor karate- chop, het zorgt voor het openen van de meridiaan-banen. Op dit punt wordt getapt met de andere hand. Tijdens het tappen of tikken wordt een acceptatie-zin hardop gezegd, b.v. ook al ben ik angstig voor het ziekenhuis, ik accepteer mezelf helemaal, dit wordt 3 x herhaald. Tijdens het tappen of tikken wordt elk aspect benoemd, de negatieve ervaringen.

Volgorde van het tappen:

 • Begin wenkbrauw
 • Zijkant oog
 • Tussen bovenlip en de neus
 • Kin
 • Onder het sleutelbeen(zachte gedeelte)
 • Onder de tepel (ter hoogte ribben)
 • Onder de arm

Bij het tappen maakt het niet uit welke kant je kiest –links of rechts of beide. Het allerbelangrijkste bij E.F.T. is dat elk gevoel en probleem apart wordt benoemd en hierop getapt tijdens de sessie. Ook al heb je twijfels of geloof jezelf niet in de E.F.T. techniek ,al na de eerste sessie heb je een gevoel van opluchting (bevrijdend). Wat steeds na enkele sessies wordt ervaren -wat ook het probleem was,wat er ook maar je belemmerde om op je doel af te gaan-is dat je een heel nieuw,goed gevoel krijgt en dat je er klaar voor bent te mogen en te kunnen zijn wie je in werkelijkheid bent.  Je kan de E.F.T. techniek dan ook gelijk waarvoor toepassen.

Er zijn nog varianten in de E.F.T techniek.

 • E.F.T. en de ademhaling -techniek.
 • E.F.T. en de visualisatie -techniek.
 • E.F.T. en de film -techniek

Belangrijk:E.F.T. en Hartcoherentie kunnen perfect gecombineerd worden!
NOG TWIJFELS?  PROBEER HET !

Bij de E.F.T. techniek is het gevoel het belangrijkste! In onze drukke maatschappij waar de stress-druk toeneemt kunnen problemen ontstaan zowel op rationeel, professioneel en familiaal vlak.

Herken je deze?

 • Een angstgevoel je werk te verliezen ?
 • Een angstgevoel te falen ?
 • Een angstgevoel er niet meer bij te horen?
 • Een angstgevoel afgewezen te worden ?
 • Een angstgevoel niet goed genoeg te zijn? Op je werk? –je familie?
 • Een angstgevoel een nieuwe relatie aan te gaan (verlatings-en bindingsangst)?
 • Een angstgevoel in het donker? In het verkeer?
 • Een angstgevoel om naar de dokter te gaan ? het ziekenhuis?
 • Alledaagse angsten? Kleine dingen?

Al deze benoemde angsten die min of meer kleine trauma’s zijn, werk je weg met E.F.T. zodat je voldoende zelfmotivatie hebt en uitgestelde doelen in je leven kan verwezenlijken. Ook al heb je het moeilijk erin te geloven ,zelfs dan helpt de e.f.t  techniek je nog.

 

E.F.T. voor kinderen en pubers.

Jongen kinderen hebben de dag van vandaag teveel prikkels te verwerken. De drukte, de schoolexamens, pesterijen waar kinderen niet durven over te spreken, activiteiten buiten de school, gescheiden ouders. De media, TV, het nieuws zijn niet te onderschatten!

Door het aanhoren van het nieuws liggen kinderen soms wakker in hun bedje, waar wij als ouders niet meer bij stil staan.
Laten we eerlijk zijn ,het nieuws boezemt ook angst in bij volwassenen ,hoe moeten kinderen hiermee omgaan?

Kinderen die pesten vragen aandacht op een verkeerde manier –ze verdringen verdriet –kwaadheid enz. die naar buiten komt met pesten. Omgekeerd-kinderen die gepest worden leren voor zichzelf opkomen. Met de E.F.T. techniek komt de werkelijke reden naar boven en worden de negatieve gevoelens opgelost. Hierdoor hebben kinderen ook de kans de E.F.T. techniek toe te passen voor examenstress, faalangst, angst om in de klas te durven spreken.